Neden-Niçin Bilim

Bir Bardağa Çakıl Taşı Atılınca, Neden Su Taşar?

Bardağın içine çakıl taşı attığımızda, suyun yerine geçmek isteyen çakıl taşı, suyu dışarıya iter. Dışarıya çıkan su, bardağın içinde yükselir. Bardak ağzına kadar doluysa, su kendine yer bulamaz ve taşar.

Bir Bardağa Çakıl Taşı Atılınca, Neden Su Taşar?

Su, bir sıvıdır. Kohezyon. adı verilen, molekülleri birbirlerine bağlı tutan kuvvet, suda bir hayli zayıftır. Bu sebeple, suya mükemmel bir katılık sağlayamaz. Çakıl taşı, sudan daha yoğun olduğu için, hacmine eşit miktarda suyu dışarıya iter. Yer değiştiren bu su, bardağın çeperlerinin direnmesi sebebiyle yüzeye doğru çıkmaktan başka bir şey yapamaz. Kendine yer bulamadığı takdirde, bardaktan dışarıya akar.

Bir bardağa çakıl taşı atıldığında, su taşması, taşın bardağın içinde yarattığı yerçekimi etkisi nedeniyle ortaya çıkar. Taş bardağın içinde yer değiştirirken, su seviyesi de yükselir ve taşma meydana gelir.

Çakıl taşı gibi katı nesneler suyun yoğunluğundan daha fazla yoğunluğa sahiptir, bu nedenle suyun içinde batma eğilimindedirler. Bardağa çakıl taşı atıldığında, taş suya batarken, su seviyesi yükselir çünkü taş, bardağın içindeki suyun yerini alır. Taşın bardağın içinde yarattığı yerçekimi etkisi, suyun yükselmesine ve taşmanın oluşmasına neden olur.

Ayrıca, taşma olayı, bardağın şekli ve hacmi ile de ilgilidir. Bardağın içindeki hacim, taşma oluşmasına neden olabilecek kadar fazla değilse, su taşması olmaz. Ancak, bardağın şekli, taşın yerini alırken suyun yükselmesini daha da artırabilir.

Bu nedenle, bir bardağa çakıl taşı atıldığında, su taşması, taşın suyun yoğunluğundan daha fazla yoğunluğa sahip olması ve bardağın şekli ve hacmi nedeniyle ortaya çıkar.

Şunlar da hoşunuza gidebilir