Her insan, gücünü, yeteneklerini bilmeli fazla böbürlenmekten kaçınmalı; yapamayacağı şeyleri yapacağından bahsetmemelidir, Aksi halde hiç ummadığı güç durumlara düşebilir, Böylelerine öğüt olarak yalancı pehlivanlar hatırlatılır. Er meydanına cakayla çıkıp, sırt üstü devriliverenlerin akibeti, örnek diye gösterilir. Kişinin gerçek yüzünü görebilmek için, lâflarına değil, işine bakmak gerekir.
“Yalancı pehlivan” deyimi, kendisini güçlü ve becerikli gösteren ama aslında bunların hiçbirine sahip olmayan kişiler için kullanılır. Bu deyim, kişilerin kendilerini abartarak veya yalan söyleyerek övündükleri durumlarda kullanılır.
Bu deyimin kökeni, güreşçi olan pehlivanların güçlerini ve becerilerini abartarak, kendilerini daha iyi göstermek için yalan söylemelerine dayanabilir. Böylece, güreşe yalancı bir şekilde yaklaşan bu kişiler, “yalancı pehlivan” olarak adlandırılmaya başlandılar.
Bu deyim, daha genel olarak, bir kişinin kendini abartarak veya yalan söyleyerek daha iyi göstermeye çalışması durumlarında kullanılmaktadır. Yalancı pehlivan deyimi, aslında birçok farklı kültürde benzer bir anlam taşımaktadır ve insanların samimiyetsizliğine veya taklitlerine atıfta bulunmaktadır.