“Satranç” Stefan Zweig tarafından yazılmış bir öyküdür. Kitap, 2. Dünya Savaşı’ndan önceki yıllarda Buenos Aires’te geçer.
Hikaye, ünlü bir satranç oyuncusu olan Mirko Czentovic’in öyküsü ile başlar. Czentovic, sıradan bir hayat yaşayan bir adamdır ancak satrançta oldukça yeteneklidir. Bir yolculuk sırasında, gemide bulunan satranç severler Czentovic’i yenmeye çalışırlar ancak hiçbiri onu yenemeyince, satranç camiasında ün kazanır.
Kitabın geri kalanı, satranç ve savaş arasındaki benzerlikler üzerine kuruludur. Kitapta, ünlü satranç ustası Dr. B. ile onun savaşta esir düşmüş olduğu dönemde geçen bir anısına yer verilir. Dr. B., diğer esirlerle birlikte bir hücrede tutulmaktadır ve hayatta kalabilmek için satranç oynamaya karar verirler. Satranç oynayarak, Dr. B. diğer esirleri motive eder ve hayatta kalmalarını sağlar.
Zweig, “Satranç”ta, insanın zihinsel gücünün ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Kitap, bir yandan satranç oyuncularının stratejik düşünme yetenekleriyle ilgili bir hikaye sunarken, diğer yandan da savaşın insanları nasıl etkilediğini ve insanların hayatta kalma mücadelesinde zihinsel güçlerini nasıl kullandıklarını ele almaktadır.
“Satranç”, insanın zihninin gücü ve savaşın insanlar üzerindeki etkileri hakkında düşündüren güçlü bir edebi eserdir. Zweig’in zarif üslubu ve zekice tasarlanmış kurgusu, okuyucuları sayfaların içine çeker ve son sayfaya kadar etkisi altında bırakır.