Yer kabuğunu meydana getiren ince kaya tabakasının altında, magma adı verilen az veya çok akıcılığı olan, 1000 derecenin çok üstünde sıcaklıkta maddelerin bulunduğu bir bölge vardır. Aşağıdan yukarıya etki yapan muazzam basınçlar, dış kabukta şekil bozuklukları meydana getirir. Hatta bazen, derin ve geniş çatlaklar oluşur. Bu çatlaklardan ergimiş maddeler fışkırmağa başlar. Böylece bir yanardağ doğar. Genellikle akkor halinde olan bu lav, kraterlerden ve yamaçlardan akarken soğuyarak donar.
Dağlardan ateş fışkırması, genellikle volkanik patlamalarla ilgilidir. Volkanlar, içlerindeki magma, gaz ve diğer malzemelerin yüksek basınç altında birikmesi sonucu patlarlar ve lav, küller, gaz ve diğer malzemeleri atmosfere fırlatırlar.
Volkanlar, yeryüzünde bazı belirli noktalarda yer almaktadır ve yer kabuğundaki hareketler ve plakaların çarpışması sonucu magma yeryüzüne çıkmaktadır. Bu magma, volkanik patlamalar sırasında yeryüzüne fışkırır ve lav, küller, gazlar ve diğer malzemelerin yeryüzüne yayılmasına neden olur.
Volkanik patlamaların şiddeti, patlama sırasında volkanın içindeki magma ve gaz basıncının büyüklüğüne bağlıdır. Patlama sonucu volkanın içindeki magma yeryüzüne fışkırır ve lav, küller ve diğer malzemeler atmosfere yayılır. Patlama sonucu açığa çıkan yüksek sıcaklıklar, bu malzemelerin yanmasıyla birlikte kısa süreli bir ateş fışkırması oluşturabilir.
Volkanik patlamaların şiddeti, bölgenin jeolojik yapısı ve volkanik aktivitenin türüne bağlı olarak değişebilir. Bazı patlamalar, sadece küçük çaplı lav akımları ve hafif küller yayarak sınırlı kalırken, diğer patlamalar ise daha büyük çaplı lav akımları, yoğun küller, gazlar ve diğer malzemelerin atmosfere yayılmasına neden olabilir.
Sonuç olarak, dağlardan ateş fışkırması, genellikle volkanik patlamalarla ilgilidir ve volkanik patlamalar, içlerindeki magma, gaz ve diğer malzemelerin yüksek basınç altında birikmesi sonucu meydana gelirler. Patlama sırasında volkanın içindeki magma yeryüzüne fışkırır ve lav, küller, gazlar ve diğer malzemeler atmosfere yayılır. Volkanik patlamaların şiddeti, bölgenin jeolojik yapısı ve volkanik aktivitenin türüne bağlı olarak değişebilir.