Bir sıvının buharlaşması, soğuk meydana getirir. Buzdolabında buz yapacak kadar düşük ısı, metil klorür, propan, amonyak ve freon’un hızla buharlaştırılması ile elde edilir. Sıkıştırma ve emme yoluyla çalışan buzdolaplarında sıvı, bir buharlaştırıcıda gaz haline getirilip soğutucuya aktarılır. Gaz, buradan da bir kompresör (sıkmaç) vasıtasıyla emilir ve bu işlem böylece devam eder.
Buzdolabı, sıcaklığı düşürerek içindeki suyu dondurarak buz yapar. Buzdolabındaki soğuk hava, termostat adı verilen bir cihaz tarafından kontrol edilir. Termostat, iç sıcaklığın belli bir aralıkta kalmasını sağlar. Eğer iç sıcaklık belirlenen aralığın üst sınırına yaklaşırsa, soğutucu sistemi otomatik olarak çalışır ve iç sıcaklığı düşürür.
Buzdolabı soğutucu sistemi, birkaç bileşenden oluşur. Soğutucu akışkanın dolaştığı borulardan ve bu borularda basınç değişikliklerini sağlayan bir kompresörden oluşur. Buzdolabındaki soğutucu akışkan genellikle R-134a veya R-600a gibi halojenli hidrokarbonlardır. Soğutucu akışkan, borularda dolaşırken, gaz fazından sıvı fazına geçer ve bu sırada ısı alır ve soğur. Isı alımı sırasında soğutucu akışkan, buharlaşma yoluyla içindeki ısıyı emer ve bu da soğutucu akışkanın soğumasına ve dolayısıyla dolabın soğumasına neden olur.
Dolabın içindeki hava, soğutucu sistem tarafından soğutulur ve böylece içindeki suyun sıcaklığı düşer. Su, bu soğuk havayla temas ettiğinde, suyun sıcaklığı 0 derece Celsius’in altına düşer ve su donar. Donan su, buz şeklini alır ve bu da buz dolabında buz yapımını sağlar.
Buzdolabındaki buz kutusunda suyu dondurmak için ayrı bir bölme vardır. Bu bölme genellikle dolabın en üstünde veya en altında bulunur ve buzdolabının soğutma sistemine doğrudan bağlıdır. Bu bölmede suyun donması, dolabın içindeki sıcaklığa ve soğutucu sisteminin kapasitesine bağlıdır.