Neden-Niçin Evimiz

Kahve Pişerken Cezvede Niçin Kabarır?

Kahve tanelerinin su yüzeyinde meydana getirdiği tabaka ve cezvenin dar oluşu, buharın kaçmasını zorlaştırır. Böylece buhar suyu kabartır ve suyla beraber cezvenin ağzına doğru yükselir.

Kahve Pişerken Cezvede Niçin Kabarır?

Türk usulü kahve pişirilirken, çekilmiş kahve cezvedeki suyun içine doğrudan doğruya konur. Ocakta su iyice ısındıktan sonra kaynamaya başlar ve suyun bir kısmı buharlaşır. Fakat cezvenin ağzı dar, üstü de kahve taneciklerinden bir tabakayla kapalı olduğu için. bu buhar kaçamaz. Suyu yükselmeye başlar. Bu kabarmadan elde edilen köpük taşırılmadan kahveyle birlikte fincanlara boşaltılır.

Kahve, pişirilirken cezvede kabarır, çünkü suyun kaynatılması sırasında su buharı oluşur ve cezvedeki kahve köpüğü oluşturur.

Cezvede kahve pişirilirken, cezvede suyun ısısı artar ve kaynamaya başlar. Kaynayan su buharı, kahve çekirdeklerini çevreler ve kahve özlerini suya aktarır. Bu sırada, kahve köpüğü oluşur ve cezvedeki kahve kabarır.

Kahve köpüğü, sudaki gaz kabarcıklarının oluşmasıyla meydana gelir. Sıcak suyun içine kahve çekirdekleri atıldığında, kahvedeki uçucu bileşikler ve asitler suyla reaksiyona girer ve bu reaksiyon sırasında gazlar açığa çıkar. Bu gazlar, kahve köpüğünün oluşumuna neden olur ve cezvedeki kahve kabarır.

Ayrıca, cezvedeki kahve köpüğü, cezvedeki kahvenin pişirme sürecindeki sıcaklık ve basınç değişikliklerine de bağlıdır. Cezvede kaynayan su, cezvedeki kahve çekirdeklerine basınç uygular ve kahve köpüğünü oluşturur. Sıcak suyun yüzeyine çıktığında, buharlaşarak cezvedeki kahve kabarcıklarına dönüşür.

Şunlar da hoşunuza gidebilir