Bitkiler Neden-Niçin

Pırasanın Yarısı Neden Beyazdır?

Işıktan yoksun kalan bitkilerin yapraklan beyazlaşır. Dikkat ederseniz yeşil salatanın ya da marulun göbeği daima beyazdır, çünkü hiç ışık yüzü görmez. Yerin dibinde olan pırasanın sap tarafı da ışık görmediği için beyaz ve körpe olur.

Pırasanın Yarısı Neden Beyazdır?

Yaprakların yeşil rengini. ksantofil ve klorofil karışımı olan renk dokuları sağlar. Pırasanın dibindeki ışıktan yoksun gölgelik yerde klorofil. yerini ksantofil’e bırakır. Bu da toprağa yakın yapraklara soluk sarı rengini verir. Işık gören diğer yapraklar ise yeşildir.

Pırasanın beyaz kısmı, pırasa bitkisinin gövdesinin alt kısmındaki daha düşük ışık seviyeleri nedeniyle oluşur. Pırasa, genellikle beyaz kısmın yer aldığı toprak altı bölgesi gibi karanlık yerlerde yetişir. Bitkinin bu bölgesi, normalde güneş ışığına maruz kalmadığı için klorofil üretmez ve daha soluk bir renge sahiptir. Yeşil kısım ise, bitkinin üst kısmında güneş ışığına maruz kalan bölgedir ve klorofil üretir. Bu nedenle, pırasanın beyaz kısmı, yeşil kısma göre daha az besleyici olabilir, ancak yine de birçok sağlık faydası sağlar ve yemeklerde sıkça kullanılır.

Şunlar da hoşunuza gidebilir