Neden-Niçin Bilim

Aynada Niçin Kendimizi Görürüz?

Çünkü düz ve parlak yüzeyler görüntüleri yansıtır, geri gönderirler. Tıpkı duvara fırlattığımız topun geri gelmesi gibi. Aynanın saydam olmaması gerekir. Bu yüzden arka yüzü ince bir gümüş ya da kalay tabakası ile kaplıdır.

Aynada Niçin Kendimizi Görürüz?

Ayna, iki yüzlü birbirine paralel ve dümdüz bir cam tabakadır. Yüzlerden birini kalay veya gümüş gibi parlak bir madenle kaplayınca, ayna elde edilmiş olur. Yüzümüzün aydınlanan her noktası yansır ve aynaya oranla o noktanın bir görüntüsünü verir. Göz, aynada gerçek bir yüz gördüğünü zanneder. Aslında bu görüntü ancak beynimizin faaliyeti sayesinde, göz tarafından görülebilir. Ayrıca bu görüntü yüzümüzün simetriğidir. Yani sağ gözümüzü kapatacak olursak, aynadaki görüntümüzün sol gözü kapanır.

Ayna, düzgün ve pürüzsüz bir yüzeye sahip bir yansıtıcıdır. Yansıtıcı yüzeye bakarken, ışık yüzeyi çarpar ve bu çarpışma sonucu, ışık yansıtıcı yüzeyden geri yansır.

İşte, bu geri yansıyan ışık, aynadaki yansıtıcı yüzeyden çıkarak bizim gözlerimize ulaşır. Bizim gözlerimiz de bu ışığı yakalar ve beynimize iletilir. Beynimiz, bu ışığın bilgisini işleyerek bize aynadaki yansımanın görüntüsünü sunar.

Aynada kendimizi görürken, yüzeyimizden yansıyan ışık, aynaya çarpar ve orada yansıtılır. Bu yansıma, geri yansıyan ışığın gözlerimize ulaşmasına ve aynadaki yansımanın görüntüsünün oluşmasına neden olur.

Yansıtıcı yüzeyin düzgün ve pürüzsüz olması, yansımanın keskin ve gerçekçi olmasını sağlar. Aynı zamanda, yansımanın ters çevrilmeden yansıtılması da, kendimizi aynada doğru şekilde görüntüleyebilmemize olanak tanır.

Şunlar da hoşunuza gidebilir