Neden-Niçin Tabiat

Güneş Neden Her Gün Görünmez?

Bazen, güneşle dünya arasına dumanlar ve bulutlar, bir perde gibi inerler. Güneş ışınları, dünyayı yine aydınlatırlar. Ama biz güneşi göremeyiz.

Güneş Neden Her Gün Görünmez?

Güneş her gün ışınlarını yeryüzüne gönderir. Ancak, su damlacıklarından oluşmuş olan bulutlar, dumanlar ve toz tabakaları, havakürede (atmosfer) toplanıp yoğunlaşarak, güneş ışınlarının tam anlamıyla geçmelerine engel olurlar. Böyle zamanlarda gökyüzü, gri renkte görünür. Bulutların, duman ve toz tabakalarının gerisinde kalan güneş görünmez.

Güneş, Dünya’nın etrafında döndüğü ve dönme ekseninin eğimli olması nedeniyle her gün aynı yerden doğup aynı yerden battığı düşünüldüğünde her gün görünebilmesi gereken bir yıldızdır. Ancak, Güneş her gün gözükmez, bazen bulutlar, sis, duman veya toz gibi doğal veya insan kaynaklı nedenler nedeniyle gökyüzünde görünmez olabilir.

Bununla birlikte, Güneş’in gökyüzünde görünmediği diğer bir neden, Dünya’nın kendi hareketidir. Dünya, Güneş etrafında döndüğü ve kendi ekseni etrafında döndüğü için, Güneş’in görünürlüğü her gün değişir. Dünya’nın hareketi nedeniyle, Güneş’in doğuş ve batış zamanı ve konumu her gün farklıdır. Bu nedenle, Güneş bazen bulutlar, sis veya duman gibi diğer faktörler olmaksızın da görünmeyebilir.

Ayrıca, Güneş’in bazı zamanlarda görünmemesi, mevsimler ve yıl boyunca değişen gün ışığı süresiyle de ilgilidir. Örneğin, Kuzey Kutbu’nda kışın güneş hiç batmayabilirken, yazın ise hiç doğmaz. Buna karşılık, Güney Kutbu’nda kışın güneş hiç doğmazken, yazın ise hiç batmaz. Bu nedenle, Güneş’in her gün görünmeyebilmesi, Dünya’nın hareketi, mevsimler, gün ışığı süresi gibi faktörlere bağlıdır.

Şunlar da hoşunuza gidebilir