Karnını doyurmak için denizin dibinde dolaşan bir yengeç yavrusu, bazen bir midyenin içine girer. Midye kavkılarını kapatınca, içeride hapsolur. Oysa, diğer yumuşakçaların kavkıları içinde asalak gibi yaşayan ve içine girdiği yumuşakçanın etini yiyip boşaltan ve adına pavurya denen, çok enteresan ve garip bir yengeç cinsi görmek de oldukça olağan olaylardandır. Bu asalağın yumuşak ve simetrik olmayan bir gövdesi vardır. Bütün deniz yumuşakçalarına girer. Büyüdükten sonra, bu yumuşakça kendine küçük gelmeğe başlayınca, ondan çıkarak, başka birine girer.
Midyelerin içinde küçük bir yengeç bulunması, midyenin içinde yaşayan parazitik bir tür olan Midye Yengeci’nin (Polydora websteri) varlığına işaret edebilir. Midye Yengeci, midye kabuğunun içinde yaşar ve kabuğun iç yüzeyinde delikler açarak midyenin etini yemek için kabuğun içine girer.
Midye Yengeci, midyenin bağışıklık sistemini zayıflatarak midyenin yaşam süresini kısaltır ve üreme kapasitesini azaltır. Ayrıca, midye yengeci nedeniyle midye kabuğunda çatlaklar ve delikler oluşabilir, bu da midyenin kabuğunun bütünlüğünü bozar ve midyenin savunmasız kalmasına neden olur.
Bu nedenle, bir midyenin içinde küçük bir yengeç bulunması midyenin midye yengeci tarafından enfekte olduğunun bir işaretidir. Bu durumda midyeler tüketilmemeli veya özenle temizlenmelidir. Midyelerin doğru şekilde pişirilmesi, midye yengecinin etkilerini azaltmaz ancak insanlar için daha güvenli hale getirir.
Midyelerin içinde küçük bir yengeç bulunması, midye yengeci adı verilen ve midyenin içinde yaşayan bir parazitik türün varlığına işaret edebilir. Midye yengecinin varlığı midyenin bağışıklık sistemini zayıflatır ve midyenin kabuğunu zarar vererek midyenin savunmasız kalmasına neden olabilir.